Kuomet daržovių patiekalai imituoja ir atstoja mėsos produktus, tai vertinama kontraversiškai. Viena vertus, puiku, kad ir iš daržovių galima pagaminti kažką tokio, kas to paties skonio, kaip ir „tikras“ variantas. Kita vertus, jeigu tau taip norisi mėsos, tai kodėl jos nevalgai? Visgi, vegetarizmas nėra labai lengvas dalykas, dėl to žmonės nori ieškoti sau palengvinimų. Ne dėl to juk galiausiai žmonės nevalgo mėsos, kad būtų neskanu, o dėl to, kad nenori to daryti dėl įsitikinimų: nekenkti pasauliui, nežudyti gyvūnų ir pan. Ir visgi, jeigu esate vegetaras, didelė tikimybė, kad bent kartais norisi ką nors ne vegetarus pavaišinti patiekalais, kurie būtų panašūs į mėsiškus. Tad jeigu norite ką nors apgauti, kad jie esą valgo mėsą, ar tiesiog pademonstruoti, kokie sotūs, skanūs ir sveiki gali būti vegetarų patiekalai iš daržovių, štai keletas pasirinkimų.
Plovas su baklažanu
Šis patiekalas bus labai skanus, sotus ir pilnavertis, norint kaip reikiant pasistiprinti. Tačiau bus aišku, kad jame nėra mėsos. Todėl jis netiks tais atvejais, kuomet norėsite pavaidinti prieš ne vegetarus, kad vegetariškas maistas gali būti tokio paties skonio kaip mėsa, ir net bus sunku atskirti. Tačiau jis apskritai bus labai skanus ir puikiai tiks, norintiems sočiai pavalgyti. Plovą gaminkite taip, kaip visada: apkepkite svogūnus, troškinkite drauge ir morkas, vėliau dėkite ryžius, pilkite verdantį vandenį, nepamirškite visų aštrių ir gausių prieskonių. Na o baklažanus paruoškite atskirai: pirmiausia supjaustykite labai plonomis riekelėmis, tada sutepkite prieskoniais, aliejumi ir 10 minučių kepkite įkaitintoje orkaitėje. Paskui viską sudėkite į besitroškinantį plovą. Bus labai skanu.
Sojų kotletai
Na o tai – klasikinis patiekalas, su kuriuo galima apgauti ir ne vegetarus, ir turbūt tuos pačius vegetarus. Pagaminkite sojų kotletukus, nuneškite į darbą, duokite visiems paragauti ir paklauskite, kaip mano, su kokia mėsa tie kotletukai yra? Gal iš pradžių bus nejauku, nes kam nors pasidarys bjauru (o jeigu su šuns mėsa? O jeigu su žvėries?). Nemalonu galvoti, kokių rūšių mėsos išvis būna… Ir visgi turbūt prasidės diskusija, ar tai kalakutienos, ar žvėrienos mėsa… Štai kokią galią turi gerai išprieskuoniuota soja, sumaišyta su įprastas kotletų ingridientais. O jeigu dar šalia patieksite bulvių košės ir burokėlių mišrainės – tikrai niekas neatskirs, kad tai dar vienas daržovių patiekalas.